ADHD Barn

Vad är ADHD hos Barn?

ADHD, som står för Attention Deficit Hyperactivity Disorder, är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som kan diagnostiseras hos både vuxna och barn. Det kan vara en utmaning att förstå och erkänna ADHD hos barn, eftersom många av symptomen, i mildare former, är vanliga hos de flesta barn.

Omdömen
"Martin har en fin ton och ett lugn som gör att man tar till sig hans små råd. Uppskattar honom mycket"
Vad våra kunder tycker
"Carolin has been so great with us! She has been direct, clear and fun to work with. So grateful for everything."
Omdömen
"Tycker att Beatrice har varit perfekt för oss och våra utmaningar i vårt äktenskap."
Vad våra kunder tycker
"Frida var verkligen toppen!"
Omdömen
"Erfaren, inlyssnande och hjälper till att se "problemet" och hitta en lösning"
Vad våra kunder tycker
"En professionell tredje person i rummet"
Omdömen
"Det har fungerat jättebra. Inget mer att önska"
Vad våra kunder tycker
"En empatisk kontakt som kunde vägleda oss igen om vårt problem och som gav oss konkreta tips vi kunde använda oss av"

ADHD Barn

Hur Vet Du Att Ditt Barn Har ADHD?

Liksom hos vuxna kan ADHD hos barn kännetecknas av svårigheter att koncentrera sig, impulsivitet och överaktivitet. Det beskrivs ofta som att barnet har problem med att hantera, kontrollera och reglera sina känslor och beteenden. Diagnosen kan innebära stora utmaningar för barnet, vilket gör vardagen besvärlig både för barnet och dess föräldrar. För att ställa en diagnos krävs en omfattande utredning.

I de flesta fall erbjuds personer som diagnostiseras med ADHD även läkemedelsbehandling. Denna behandling används för att minska överaktivitet och impulsivitet samt för att förbättra koncentrationsförmågan och social interaktion.

ADHD – En Funktionsvariation, Inte Ett Resultat av Uppfostran

Det är viktigt för föräldrar att förstå att ADHD inte är kopplat till deras uppfostran eller något de har gjort fel. ADHD är en biologisk funktionsvariation med genetiska orsaker, vilket innebär att diagnosen ofta är ärftlig. Det ska också påpekas att ADHD inte har någon relation till en persons intelligens; individer med ADHD är inte mindre intelligenta än andra. Deras hjärnor fungerar helt enkelt på ett annat sätt i förhållande till de sociala normer och strukturer som vi har etablerat.

ADHD är inte en sjukdom. En diagnos betyder inte att ditt barn är sjukt, och barnet kommer inte att ”botas” från ADHD. Behandling handlar istället om att förstå och underlätta vardagen för barnet.

Underlätta för Ditt Barn med ADHD

Även om föräldrar inte är orsaken till ADHD, kan de spela en avgörande roll i barnets behandling och i att underlätta livssituationen. När ADHD-diagnosen ställs tidigt kan det leda till att föräldrarna får ta ett större ansvar för sitt barn. Det innebär att skapa rutiner, se till att barnet följer dem och ibland kanske behöva anpassa familjens livsstil till en mer strukturerad vardag.

ADHD-Hjälp för Barn

Deltaggruppen erbjuder stöd till barn och deras föräldrar där det finns misstankar om ADHD. Vi tillhandahåller diagnostiska utredningar samt stödsamtal och verktyg efter diagnos.

Symtom på ADHD hos Barn
Symtomen på ADHD hos barn överensstämmer i grunden med dem hos vuxna. Det kan dock vara svårare att upptäcka hos barn, eftersom de oftare inte sitter stilla, har kortare koncentrationsspann än vuxna och agerar mer impulsivt. De vanligaste symptomen av ADHD inkluderar hyperaktivitet, koncentrationssvårigheter och problem med impulshantering.

Vad innebär Hyperaktivitet?
Det hyperaktiva beteendet kan visa sig på olika sätt, till exempel genom att ditt barn:

  • Pratar mycket, avbryter och stör andra.
  • Känns otåligt, rastlöst och stressat.
  • Aldrig sitter stilla.
  • Har svårt att delta i lugna aktiviteter.

Vad är Koncentrationssvårigheter?
För vuxna kan koncentrationssvårigheter yttra sig i svårigheter att planera, vilket inte alltid är applicerbart på barn. Hos barn kan dessa svårigheter inkludera:

  • Att de ofta slarvar.
  • Att de har svårt att genomföra aktiviteter som de upplever som tråkiga.
  • Att de har svårt att fokusera på böcker eller filmer.
  • Att de har problem med att följa instruktioner.
  • Att de glömmer saker relativt lätt.

Hur Visar sig Svårigheter med Impulsivitet?
Barn brukar agera på sina impulser, vilket kan göra det svårt att bedöma om deras beteende beror på ADHD. Några tecken på detta inkluderar att barnet oftare än sällan:

  • Avbryter andra eller svarar innan en fråga avslutats.
  • Har svårt att vänta, som att stå i kö.
  • Har utmaningar med att hantera känslor, vilket kan leda till utbrott och utagerande beteende.

ADHD-Utredning för Barn
En ADHD-utredning är en grundlig process som innefattar intervjuer, kartläggning, psykologiska tester och medicinska undersökningar.

Under Utredningen
Både du och ditt barn kommer att intervjuas, och vi kartlägger barnets dagliga liv. Dessutom kommer både en medicinsk och en psykologisk bedömning att genomföras. Vi arbetar i nära samarbete med läkare under utredningsprocessen. Det är viktigt att resultaten klart indikerar ADHD för att säkerställa att diagnosen ges korrekt och att ingen får en diagnos utan att det föreligger en faktisk funktionsvariation.

Behandling för Barn med ADHD
Förståelse är en grundläggande komponent i behandlingen av ADHD. Hos barn kan det vara utmanande att nå denna förståelse, vilket innebär att föräldrar spelar en avgörande roll. Din insikt och förmåga att skapa och upprätthålla rutiner kommer att hjälpa ditt barn. Att införa tydliga rutiner och en planerad struktur är avgörande för att göra vardagen enklare, både för barnet och för hela familjen.

Deltagruppens psykoterapeuter

”Alla anställda inom Deltagruppen har adekvata utbildningar och har även mångårig erfarenhet av att arbeta med barn och familjer.”

Beatrice Nellbrandt

LEG. PSYKOTERAPEUT

Jag är legitimerad psykoterapeut, legitimerad hälso- och sjukvårdskurator och auktoriserad socionom. Jag har  fördjupad kunskap om utvecklingspsykologi, neuropsykiatriska svårigheter, psykisk ohälsa och relationskonflikter.

Martin Krook

SOCIONOM & TERAPEUT

Jag är Socionom och har en grundläggande utbildning i psykoterapi med inriktning mot barn och ungdomar. Min legitimationsgrundande utbildning är pågående med inriktning KBT och Schematerapi. Jag har lång erfarenhet av att arbeta med barn med neuropsykiatriska funktionsvariationer samt föräldrar med barn med särskilda behov.

Carolin Clemente

SOCIONOM & TERAPEUT

Jag är socionom och har en grundläggande utbildning i psykoterapi med psykodynamisk inriktning. Jag har fördjupad kunskap inom ångestproblematik, våld i nära relation, övergrepp och trauma. Jag bedriver psykoterapi både individuellt, i par och med hela familjen, under handledning av legitimerad psykoterapeut.

Eva Marie Sundberg

LEG. PSYKOTERAPEUT

Jag är socionom, legitimerad psykoterapeut med familjeterapeutisk inriktning och auktoriserad familjerådgivare med sexologisk vidareutbildning. Vidare är jag utbildad psykoterapilärare och handledare och har kompletterande KBT-utbildning.

Frida Johansson (Föräldrarledig)

SOCIONOM & TERAPEUT

Jag är socionom och har en grundläggande utbildning i psykoterapi med psykodynamisk inriktning.  Jag har fördjupad kunskap inom psykisk ohälsa, relationsproblem och ångestproblematik. Jag bedriver psykoterapi, både individuellt, i par och med hela familjen under handledning av legitimerad psykoterapeut.

Christina. Lundmark

LEG. PSYKOTERAPEUT

Jag är socionom, Legitimerad Psykoterapeut med psykodynamisk inriktning. Jag har även utbildning i Systemisk Familjeterapi. Vidare är jag utbildad i EFT, Emotional  Focused Therapy, en metod i arbetet  med par.  Jag har även utbildning i Kroppsinriktad Psykoterapi samt utbildning i ATV, Alternativ till våld i nära relation. 

Våra terapeuter hjälper er med följande

Depressioner

Bli av med din depression Vad är skillnaden mellan normal nedstämdhet och depression? Läs mer här

Existentiella problem

Vad innebär existentiella problem? Många upplever en brist på livets mening och känner sig osäkra på sin väg framåt.

Hälsoångest

Vad är hälsoångest (hypokondri)? Personer med hälsoångest har en stark rädsla för att vara eller bli drabbade av allvarliga sjukdomar.

Livskris

En livskris kan också uppkomma vid stora förändringar i livet, såsom en skilsmässa, ett dödsfall, förlust av arbete eller en betydande konflikt som påverkar våra relationer.

Låg självkänsla

Låg självkänsla innebär att man har en ogynnsam syn på sig själv och sina egenskaper. Detta kan resultera i svårigheter att ta initiativ samt att uttrycka sina tankar och åsikter.

Dåligt självförtroende

Dåligt självförtroende betyder att man har en svag tilltro till sin egen förmåga att hantera olika situationer och att man tror att man kommer att misslyckas i de flesta sammanhang.

Relationsproblem

Att få en relation att fungera är ofta en komplex utmaning. Två individer med olika personligheter och önskemål måste samexistera och sträva efter att vara lyckliga tillsammans.

Social ångest/fobi

Det är ganska vanligt att uppleva social ångest eller social fobi. Det finns en allmän typ av social fobi där man känner rädsla inför många olika sociala situationer.

Stress

Stress påverkar hela kroppen och kan vara en naturlig reaktion på olika situationer. Men när stressen blir långvarig och vi inte får tillräcklig återhämtning, kan det ge upphov till stressrelaterade symptom och utmattningssyndrom.

Sömnsvårigheter

Många människor har någon gång haft svårigheter med sömnen. Vid sömnstörningar är svårigheterna så pass allvarliga att det kan kännas omöjligt att fungera på ett tillfredsställande sätt.

Tvångssyndrom OCD

Tvångssyndrom inkluderar ofta både tvångstankar och tvångshandlingar. Tvångstankar är inträngande tankar som skapar obehag, rädsla och/eller ångest

Ångest

Det finns flera olika former av ångest, inklusive oro (som är intensiv och icke-konstruktiv) som ibland diagnostiseras som generaliserad ångest (GAD), social fobi, panikångest, tvångssyndrom (OCD) och hälsoångest.

Våra metoder

KBT

KBT, eller kognitiv beteendeterapi, är en evidensbaserad terapimetod som fokuserar på att förändra negativa tankemönster och beteenden. Genom att identifiera och utmana dysfunktionella tankar hjälper KBT individer att hantera olika psykiska problem, såsom ångest, depression och tvångssyndrom.

Schematerapi

Schematerapi är en integrativ terapimetod som kombinerar kognitiv beteendeterapi, psykodynamisk terapi och emotionell fokuserad terapi. Den syftar till att identifiera och förändra negativa livsscheman – djupt rotade mönster av tankar, känslor och beteenden som ofta härstammar från barndomen.

Barn-och ungdomsterapi

Barn- och ungdomsterapi är en specialiserad terapiform som fokuserar på att hjälpa barn och tonåringar att hantera känslomässiga, sociala och beteendemässiga utmaningar.

Parterapi & familjeterapi

Parterapi och familjeterapi är terapiformer som syftar till att förbättra relationer inom en par- eller familjedynamik. Parterapi fokuserar på att hjälpa par att kommunicera effektivt, lösa konflikter och stärka sin relation. Familjeterapi tar en bredare ansats och involverar ofta hela familjen för att adressera gemensamma problem, förbättra interpersonella relationer och stödja familjens funktion.

Psykodynamisk terapi

Psykodynamisk terapi är en terapiform som fokuserar på att utforska och förstå de underliggande känslor och tankar som påverkar en persons beteenden och relationer. Den bygger på principerna från psykoanalys och syftar till att belysa hur tidigare erfarenheter, ofta från barndomen, formar nuvarande problem och känslomönster.

Leadarskapscoaching

Ledarskapscoaching är en process som syftar till att utveckla och förbättra ledarens färdigheter och prestationer. Genom individuell coaching arbetar ledare med en coach för att identifiera sina styrkor och svagheter, sätta upp konkreta mål och skapa handlingsplaner för att nå dessa mål.

Privat psykoterapi

Tag hjälp av en välutbildad och erfaren psykoterapeut. Vi stödjer dig i att må bättre.

Det ska vara lätt att få hjälp av våra psykoterapeuter, oavsett om ditt mål är att må bättre eller förbättra din livskvalitet. Boka tid direkt via Kaddio här nedan.

Eller börja med en gratis konsultation nedan där du får känna in, ställa frågor och hitta rätt psykolog för dig.

Läs mer

Läs mer om vad Deltagruppen erbjuder via vår psykoterapimottagning

Familjerådgivning

Familjerådgivningen är subventionerad för dig som är skriven i någon av våra avtalskommuner

Parterapi

Våra specialister inom parterapi arbetar med metoder som bygger på evidens och beprövad erfarenhet.

Individuell psykoterapi

Deltagruppens terapeuter behandlar depressioner, oro, ångest, trauma, livskriser eller om du upplever svårigheter i dina relationer.

Neuropsykiatriska utredningar

Deltagruppen erbjuder neuropsykiatriska utredningar för barn, ungdomar och vuxna.

Företagstjänster

Vi har kompetens att hjälpa såväl det lilla företaget med få anställda, som större företag, med psykosociala tjänster som krisstöd vid allvarligare händelser.

Ledarskapscoaching

Behöver du som chef eller din ledningsgrupp stöd som kan hjälpa er med förändringsarbete har vi personal med lång erfarenhet.

Handledning

Våra utredare och behandlare är högutbildade och har lång erfarenhet av att arbeta med familjer med stort behov av stöd.

Om Deltagruppen

Deltagruppen är företaget som erbjuder kvalitativa insatser till barn, unga och deras familjer. Deltagruppen AB har inga externa vinstintressen eller ägare. Våra tjänster präglas av kvalitet, flexibilitet, snabbhet och vi har alltid barnens perspektiv i centrum.

Kontakta Deltagruppen

Fyll i dina uppgifter och ställ din fråga i formuläret nedan

Markvardsgatan 5, 11353 Stockholm

08-603 35 00

Nyheter från Deltagruppen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du kontinuerliga uppdateringar om vår verksamhet

”Alla anställda inom Deltagruppen har adekvata utbildningar och mångårig erfarenhet av att arbeta med barn och familjer.”

Våra medarbetare och vår personal

Deltagruppens verksamhet

Våra tjänster präglas av kvalitét, flexibilitet och vi har alltid barnens perspektiv i centrum. Vi erbjuder kvalitativa insatser till barn, unga och deras familjer. Vi är verksamma inom fyra huvudområden enligt nedan.