Aktuellt från Deltagruppen

Här samlar vi och publicerar vi  nyheter om Deltagruppen och annat som berör vår verksamhet. Anmäl gärna ert intresse för att  prenumerera på vårt nyhetsbrev nedan.

Zakarias berättelse

Här får ni ta del av en av våra ungdomars historier där Deltagruppens insatser blev avgörande för Zakarias framtid. På Deltagruppen kan vi individanpassa insatser efter behov.

Dagligen kan vi läsa i media om alltför många ungdomar som dras in i kriminalitet där konsekvenserna blir oerhört allvarliga. På Deltagruppen arbetar vi förebyggande med både barn, ungdomar och familjer. Vi stöttar även upp och hjälper de som redan hamnat snett. Vi har valt att presentera en av våra ungdomar som genom Deltagruppens insatser lyckades ta sig ur kriminalitet och idag själv arbetar med ungdomar som hamnat snett. 

För att hålla personen anonym har valt att kalla personen för Zakarias istället för hans riktiga namn.

Publicerad: 2023-10-23

Zakarias kom till Sverige som ensamkommande. Han beskriver flykten från sitt hemland som väldigt omtumlande och en svår tid då han saknade sina syskon som var kvar i hemlandet. 

När han kom till Sverige hamnade han först på ett asylboende i en mindre stad. Efter ett tag blev han placerad på ett HVB-hem i Stockholm. Zakarias beskriver att här kände han att en ny värld öppnade sig, med både större möjligheter, men också fler utmaningar att säga nej. Zakarias säger att ”Det behövs inte alltid så stora händelser som gör att man hamnar fel- Det räcker med att träffa personer som pressar en att delta”.

Efter en tid började Zakarias en ny skola där han gick språkintroduktion och träffade andra nyanlända ungdomar. Han beskriver att han direkt blev välkomnad in i ett kompisgäng, med både landsmän och ungdomar från andra länder. Han var glad och upprymd över att ha fått nya kompisar. Han blev efter ett tag utmanad av kompisarna till att utföra småbrott så som att snatta. Till en början var det nytt och spännande, men Zakarias märkte att kraven och förväntningarna på honom från de nya vännerna började bli högre. I och med att pressen ökade började Zakarias må dåligt och fick ångest, vilket han tidigare inte haft. Zakarias säger att han fick en hel del pengar att röra sig med, men att det inte gör en lyckligare, eftersom man inte kan sova för att man har ångest och ständigt är rädd för att bli dödad. Det är mer värt att tjäna vita pengar och må bra, utan ångest och rädsla för att bli dödad Det är ett liv värt att leva säger Zakarias.

Det förekom även till viss del droger i det här kompisgänget. Ju större de kriminella handlingarna blev, ju mer ökade ångesten och han ville ur detta. I sitt arbete idag pratar Zakarias en hel del med ungdomarna om just ångesten och vad det kan göra med en och när den smyger sig på behöver man förstå i ett tidigt skede att något är fel. 

Vändpunkten för Zakarias kom när han fyllde 17 år och fick flytta till en av Deltagruppens träningslägenheter. Där vågade han öppna upp sig för sin kontaktperson som han hade genom Deltagruppen. Han kände att han blev lyssnad på och inte alls dömd av kontaktpersonen. Han säger till oss att det är viktigt att förstå att man behöver hjälp för att få till förändring. ”Att ha vuxna som stöttar, aktivt lyssnar och inte dömer. Det är oerhört viktigt”.

Här började Zakarias förändringsresa ”Utan min kontaktperson från Deltagruppen hade jag inte varit här idag”. 

Han började fokusera mer på skolan, fick hjälp att hitta ett extrajobb på fritiden. Zakarias säger att det var enklare att hålla sig borta från sina tidigare vänner när han hade meningsfulla aktiviteter på fritiden. Han fick hela tiden stöttning och hjälp av sin kontaktperson. Under den här tiden får Zakarias veta att en ur det tidigare kompisgänget blivit mördad. Hans vilja att leva gör att han blir ännu starkare i sitt beslut att helt lämna det livet. Han säger till oss att ”Det där livet är inget liv att leva – för man kommer inte att överleva”. 

Idag arbetar Zakarias i en verksamhet som hjälper ungdomar ur kriminalitet. För Zakarias var stabila vuxna den största faktorn till att han kom ur det livet. Han kan i sitt jobb relatera till ungdomarnas utsatthet och prata om sina egna erfarenheter med ungdomarna. Han såg upp till Deltagruppens personal när han själv bodde i deras boende och förstod vilken skillnad man kan göra i arbetet med ungdomar. Det fick honom att själv välja att arbeta med detta och göra positiv skillnad i andra ungdomars liv. 

Här har ni fått ta del av en av våra ungdomars historier, där Deltagruppens insatser blev avgörande för Zakarias framtid. Hos oss arbetar personal med hög kompetens och lång erfarenhet av stöttning av både ungdomar och deras familjer. På Deltagruppen kan vi individanpassa insatser efter behov. Välkommen att kontakta oss på Deltagruppen så skräddarsyr vi en lösning som passar just er.

Nyheter från Deltagruppen

Följ senaste nytt från Deltagruppen antingen här på vår hemsida eller på Facebook

Förstärkta insatser i jour- och familjehem

Tips på inomhusaktivetet med barnen

Våra träningslägenheter fylls upp!

Glad midsommar önskar Deltagruppen!

Vi på Deltagruppen önskar er en trevlig sommar!

Är du förälder till barn under 18 år och i behov av stöd?

Om Deltagruppen

Vill ni veta mer om vår verksamhet och vår personal, läs mer om oss

Aktuellt från Deltagruppen

Vi finns här och kan erbjuda insatser så som familjepedagogiska insatser, familjebehandling, kvalificerade kontaktpersoner och intensivutredningar.

Fakta om företaget

Deltagruppen AB har inga externa vinstintressen eller ägare. Våra tjänster präglas av kvalitet, flexibilitet, snabbhet och vi har alltid barnens perspektiv i centrum.

Kvalitet

Vårt kvalitetsledningssystem är uppbyggt i enlighet med Socialstyrelsens föreskrift SOSFS 2011:9.

Metoder

Urval av metod sker alltid i samråd med familjen/ungdomen och socialtjänst.

Personal

Alla anställa inom Deltagruppen har adekvata utbildningar och mångårig erfarenhet av att arbeta med barn och familjer.

Sekretesspolicy

Läs mer om hur Deltagruppen hanterar och behandlar personuppgifter och annan känslig information.

Prenumerera på våra nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du kontinuerliga uppdateringar om vår verksamhet

Kontakta Deltagruppen

Fyll i dina uppgifter och ställ din fråga i formuläret nedan

Markvardsgatan 5, 11353 Stockholm

08-603 35 00

Våra samarbetspartners

Vi har avtal och samarbetar med följande kommuner när det gäller våra verksamhetsområden

”Alla anställda inom Deltagruppen har adekvata utbildningar och mångårig erfarenhet av att arbeta med barn och familjer.”

Våra medarbetare och vår personal

Deltagruppens verksamhet

Våra tjänster präglas av kvalitét, flexibilitet och vi har alltid barnens perspektiv i centrum. Vi erbjuder kvalitativa insatser till barn, unga och deras familjer. Vi är verksamma inom fyra huvudområden enligt nedan.

Aktuellt från Deltagruppen

Läs de senaste nyheterna från Deltagruppen och följ oss i sociala medier

Deltagruppen - Kvalitativa insatser för barn, unga och deras familjer

Vårt kvalitetsledningssystem är uppbyggt i enlighet med Socialstyrelsens föreskrift SOSFS 2011:9.

Kvalitetsledningssystemet syftar till att fortlöpande utveckla och säkra kvaliteten i våra verksamheter i förhållande till lagstiftningens krav och de behov som finns hos våra klienter och kunder.

”Alla anställda inom Deltagruppen har adekvata utbildningar och mångårig erfarenhet av att arbeta med barn och familjer.”

Våra medarbetare och vår personal